Учениците од Јахја Кемал донесоа полна вреќа медали од ИНФОМАТРИКС 2018 во Романија

Учениците од Јахја Кемал се вратија со полна торба медали од меѓународниот натпревар ИНФОМАТРИКС 2018 што се одржуваше од 10 до 13 мај во Букурешт, Романија.

На финалниот натпревар годинава беа квалификувани 521 проекти од 43 земји, меѓу кои имаше 28 ученици од ПСУ Јахја Кемал, од кои четири од основното училиште, кои се претставија со 19 проекти.

Учениците од ова приватно основно и средно училиште се натпреваруваа во девет категории – Програмирање, компјутерска уметност, хардверска контрола, лего сумо, краток филм, мини сумо, лавиринт, следење на линија и беспилотно летало, а дома се вратија со 10 сребрени, 14 бронзени медали и 4 пофалници.

Сребрени медали добија:

 1. Филип Даштевски – ПСУ Јахја Кемал – Карпош
 2. Филип Милисов – ПСУ Јахја Кемал – Карпош
 3. Мартина Дабревски – ПСУ Јахја Кемал – Карпош
 4. Гораст Данчевски – ПСУ Јахја Кемал – Карпош
 5. Евангелија Ивановска – ПСУ Јахја Кемал – Тетово
 6. Бекир Јонузи – ПСУ Јахја Кемал – Гостивар
 7. Арменд Имери – ПСУ Јахја Кемал – Гостивар
 8. Виктор Мегленовски – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 9. Костадин Ефтимов – ПСУ Јахја Кемал – Струмица
 10. Ѓорѓи Витанов – ПСУ Јахја Кемал -Струмица

Бронзени медали добија:

1.Теодора Петрушевска – ПСУ Јахја Кемал – Карпош

 1. Дарја Мустаоглу – ПСУ Јахја Кемал – Карпош
 2. Данило Божовиќ – ПСУ Јахја Кемал – Карпош
 3. Махир Озум – ПСУ Јахја Кемал – Карпош
 4. Лејла Мехмеди – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 5. Албина Кафеџиу – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 6. Петар Станковски – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 7. Ервин Ајдар – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 8. Мартина Транталовска – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 9. Никола Аџиоски – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 10. Димитар Бакраџевски – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 11. Марко Филипче – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 12. Бесиана Џемаили – ПСУ Јахја Кемал – Струга
 13. Велин Георгиев – ПСУ Јахја Кемал – Струмица

Пофалници Добија:

 1. Теодор Димовски – ПСУ Јахја Кемал – Карпош
 2. Наталија Влаховиќ – ПСУ Јахја Кемал – Струмица
 3. Мила Чосева – ПСУ Јахја Кемал – Струмица
 4. Мусаб Зендели – ПСУ Јахја Кемал – Гостивар