ДЕНЕСКА Е ПЕТРОВДЕН: Апостол Павле на прво патување надвор од Азија дошол во Македонија

Празник на врховните апостоли Петар и Павле По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја

Read more

Во недела е голем празник- еве што треба да направат болните за да оздрават

Православните христијани оваа недела на 3 јуни го празнуваат Светиот цар Константин и неговата мајка Елена. Царот Константин Велики и

Read more

Доаѓа празникот над празниците: Бигорскиот манастир објави прекрасно видео

Во пресрет на најголемиот православен христијански празник, Празникот над празниците – Воскресението Христово, Велигден, Бигорската обител подготви ново видео, овој

Read more

ДЕНЕС Е ЛАЗАРЕВА САБОТА: Што значи овој голем празник?

Лазарева Сабота или Лазарица се празнува во спомен на Лазаревото воскресение. Именден празнуваат: Лазар, Лазарка, Лазо, Цветан Цвета и сите

Read more

Прочка – празник на проштевањето и очистувањето од гревовите

Прочка претставува голем празник за македонскиот народ и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Очигледно е дека

Read more

Се празнува Водокрст, денес е строг пост

Ден пред големиот христијански празник Богојавление – Водици, на празникот наречен Водокрст секоја година се извршува голем Богојавленски водосвет. Празникот

Read more

Денес е голем празник – Пресвета Богородица- Пречиста

Народот, празникот кој денес се слави, го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето

Read more

Додека е национален празник на Албанија, се апсат македонските патриоти

Албанците во Македонија денеска го празнуваат Денот на албанското знаме. Во општините каде што живее мнозинство албанско население се организираат различни

Read more