За Бадник и Божиќ треба да се врати се што е позајмено и да се смириме со сите со кои сме се расправале

Бадник се прославува ден пред Божиќ и претставува последен и најстрог ден на божикниот пост, како и голема среќа, бидејќи

Read more

Македонски обичаи: Коледе и лепче со паричка

Бадник или Коледе се нарекува денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар по кој

Read more

Народни верувања и обичаи за најголемиот Христијански празник – Велигден

Велигден е најголемиот христијански празник, кој го одбележува и слави Христовото воскресение. Празникот се одбележува на нешто поинаков начин и

Read more