Ставовите на левицата и десницата за спорот за македонското име и идентитет

Порано неделава Балкан Инсајт и нивниот новинар Синиша Јаков Марушиќ објавија текст насловен „Македонските десничари на протести против промена на името“. Во текстот се наведуваше дека „десничарските организатори на протестот во вторникот во Скопје повикаа на ‘одбрана на името на државата и на идентитетот на нацијата’ и ги повикаа Македонците дома и во странство да учествуваат на протестот“. Јас прокоментирав дека „авторот тука имплицира дека на некој кој е лево од центарот не му е гајле за името на Македонија или за идентитетот на Македонците. А тоа не е точно. Ова е лошо напишана и пристрасна колумна“. Имам повеќе пријатели левичари, како во Македонија така и во странство, кои се македонски патриоти и кои веруваат дека името и идентитетот на Македонците не треба да се менуваат. Смешно е да се наведува, како што тука прави авторот, дека само луѓе кои се десно од центарот ги поддржуваат македонското име и идентитет. Исто така се поставува прашањето дали Балкан Инсајт и Синиша би напишале текст насловен „Македнските левичари на протести против промена на името“? Впрочем, од каде Синиша толку добро ги познава политичките ставови на сите учесници во протестот, дури и пред протестот да се случи? И уште нешто: „Вашингтон пост“, весник со левичарска ориентација, за протестот го објави следниот наслов – „Демонстранти во Македонија се спротиставуваат на компромис за името“. Со други зборови, овој весник не коментираше за припадноста на демонстрантите во својот наслов.

Моја проценка е дека огромно мнозинство Македонци од политичката десница се залагаат за тоа Македонија да го зачува своето име и идентитет. Исто така сметам дека солиден број Македонци од политичката левица се на исто мислење, и би сакал да ги слушнам да прозборат на оваа тема. Но, факт е дека тие што го водат процесот за менување на македонското име и идентитет доаѓаат од левицата. Ова ги вклучува не само политичарите во Македонија туку и тие што се ангажирани во невладините организации, во универзитетите и во медиумите. Исто така, особено ова се однесува на левичарите надвор од Македонија, на меѓународната заедница, западните амбасадори и нивниот персонал во Скопје, тинк-тенковите, професорите и, повторно, медиумите.

Зошто е тоа така? Зошто тие што се на левицата, како во така и надвор од Македонија, се залагаат за промена на македонското име и идентитет? Што е тоа во нив и во нивниот светоглед што ги тера да бидат подготвени да се откажат од својот стар идентитет и да прифатат некој нов? Зошто мислат дека треба да бидат „граѓани на светот“, како што многумина од нив се претставуваат, кога „граѓанин на светот“ е всушност граѓанин на ништо?

Долги години наназад го проучував и испитував нивниот светоглед и мислам дека имам одговор. За почеток, многумина од нив ги отфрлаат основните, суштински темели во кои веруваат повеќето луѓе – верата, семејството и традицијата. Тие веруваат дека не постои Господ и дека поради тоа Човекот (со големо „Ч“) е највисокото сушстество во Универзумот. Понатаму, штом не постои Господ, тогаш не постоело ништо пред настанокот на Универзумот, и нема да постои ништо откако тој ќе исчезне. Затоа, тие не веруваат во живот по смртта, и за нив иднината оттаму и не е нешто особено важна, а не им е важно ниту минатото, што ни помага да објасниме зошто левичарите ја отфрлаат традицијата и „постојаните нешта“ (овој израз е дело на американскиот писател и основач на модерното конзервативно движење Расел Кирк). А кога не веруваш во традицијата или во постојаноста, тогаш се е прашање на договор, за се може да се преговара, особено за идентитетот.

Многу од нашите пријатели на левицата веруваат во концетот на усовршување на човештвото, и сметаат дека со доволно интервенирање, особено од страна на Владата, човечкиот проект може да се претвори во нешто перфектно, идеално, утописко (притоа забораваат дека зборот утопија буквално значи – не постои такво место). Тие не се грижат за минатото и веруваат дека гледање во минатото значи да се свртиш наназад, додека гледање кон иднината значи гледање напред. Ние од десницата секако веруваме дека треба да се гледа кон иднината и да се направат обиди да се надминат слабостите на луѓето, но исто така веруваме дека минатото, особено успесите од минатото и добрите традиции што тоа ги содржи, треба да се зачуваат и да се слават. Ние не го отфрламе минатото само затоа што е минато, како што прават многумина од нашите пријатели од левицата. А кога ние, како конзервативци, работиме да ги корегираме човечките слабости, ние тоа не го правиме преку Владата, како што левицата мисли дека треба да се прави.

Многу од нашите пријатели на левицата веруваат дека суштински елементи од човечкиот карактер можат, и треба, да бидат сменети. Но, човечката природа се менува многу многу бавно, ако воопшто може да се смени. Нашиот идентитет како индивидуалци е дел од тоа што сме, и многу од нашите пријатели од левицата мислат дека, ако како што е случајот со Македонија, идентитетот мора да се  смени за да влеземе во клубовите на НАТО и ЕУ, тогаш по ѓаволите со идентитетот.

Се разбира, имаме пријатели на левицата кои веруваат во сето ова пгоре, и кои сепак, сакаат да го зачуваат нашето скапоцено име и идентитет. И атеистите, секуларистите, хуманистите и прогресивците можат да бидат добри луѓе, како што не сите што се на десницата се светци. Александар Солжењицин рече дека „меѓата меѓу доброто и злото минува низ срцето на секое човечко суштество“. Но, тој исто така рече дека „во 20 век безмалку е шега во западното општество да се користат изрази како ‘добро’ и ’зло’. Тие станаа застарени концепти, а сепак се многу вистински и суштински важни. Ова се коцепти кои доаѓаат од сферата над нас… А сепак, кај прогресивните луѓе веќе се смета за непријатно да се користат толку сериозни зборови како што се ‘добро’ и ’зло’“.

Но, кога едно општество веќе не верува дека доброто и злото постојат, тогаш крајот не му е далеку.

пишува за свест.мк: Џејсон Мико

________________________________________________________________________________________________________ Превземањето на содржините на СВЕСТ.мк е дозволено доколку се наведе изворот со линк од веб порталот или статијата која е превземена. Доколку тоа не е направено, секое неовластено објавување на содржина, видео или текст од веб порталот, ќе Ве чини 15.000 денари (петнаесет илјади денари) без пресметан ДДВ за секое едно објавување на содржина, видео или текст.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *