Во недела уште еден протест во Скопје за одбрана на името

Непартиското глобално движење #НиеСмеМакедонија викендов организира 15 протести на исто толку локации во светот на кој ќе се бара итен прекин на преговорите и ќе се даде поддршка на зачувување на уставното име на Македонија. Централниот протест ќе се одржи во Скопје во недела со почеток во 13 часот, на плоштадот Македонија каде според најавата на организаторите, ќе биде поставен видео бим на кој преку линковска врска ќе бидат вклучени другите градови каде што ќе се протестира.

  • Наша цел e одбрана на идеалот за кој низ историјата го положија својот живот многу патриоти и бранители на Македонија – суверена и независна Македонска држава на Македонците и сите малцинства што живеат во државата, а не федерализација или бинационализација на единствената држава ширум светот што Македонците ја нарекуваат своја татковина, велат од движењето.

Во декларацијата на глобалното движење најостро се осудуваат тековните разговори со Грција околу името на Република Македонија,  неодговорниот и незаконски чин на пратениците во Собранието со изгласувањето на неуставниот закон за јазици,  разнебитувањето на унитарноста и суверенитетот на матичната држава и  редефинирањето на историјата на Република Македонија постигнато со потпишување на таканаречениот договор за “добрососедски односи” со Бугарија. Притоа бараат:

  1. Итен прекин на разговорите околу името на државата што Владата на Република Македонија ги води во тајност под покровителство на ОН, и неменување на уставното име – Република Македонија, и поднесување резолуцијата во Генералното Собрание на ОН за признавање на истото,
  2. Повлекување на противуставниот закон за јазици од понатамошне н процес во Собранието на РМ,
  3. Oрганизирање попис под мониторинг на реномирана меѓународна организација на територијата на Република Македонија во период не подолг од 6 месеци од приемот на оваа декларација,
  4. Неменување на историјата на Македонија, статусот на МПЦ – ОА и интензивирање на грижата за Македонците во соседните држави.
  5. Доколку Владата на Република Македонија не е способна да го стори горе наведеното, тогаш повикуваме на итно самораспуштање на Собранието на Република Македонија и организирање на непосредни избори каде што и на македонските граѓани од дијаспората ќе им бидат овозможени свои претставници во новиот парламентарен состав, според принципот на пропорционалност.
________________________________________________________________________________________________________ Превземањето на содржините на СВЕСТ.мк е дозволено доколку се наведе изворот со линк од веб порталот или статијата која е превземена. Доколку тоа не е направено, секое неовластено објавување на содржина, видео или текст од веб порталот, ќе Ве чини 15.000 денари (петнаесет илјади денари) без пресметан ДДВ за секое едно објавување на содржина, видео или текст.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *