Причини за пораз на СДСМ на парламентарни избори 2020

Зоран Заев и коалицијата на СДСМ и Беса ќе ги изгубат парламентарните избори 2020 поради следните причини:

 • Насилна промена на името Македонија
 • Насилна промена на Уставот на Р.М.
 • Непочитување на вољата на народот изразена на референдумот
 • Понижувачката спогодба со Грција за промена на името Македонија
 • Срамниот договор за добрососедство со Бугарија
 • Пресудите(обвинителни) и амнестиите(селективни) за патриотите од 27 април
 • Низок стандард и невработеност
 • Пресуда против Александар Митовски(новинар) – замолчување на новинари
 • Донесување на Законот за Јавно обвинителство без уважување на експертските мислења и експертизи
 • Законот за употреба на јазиците
 • Нацистичките и антисемитски напади на Рашела Мизрахи и нејзина смена
 • Аферите Рекет 1, 2, ..
 • Корупција во врвот на власта
 • Партизација на институциите
 • Непотизам
 • Аферите на Ден Дончев
 • Зоран Заев лажго, манипулатор и измамник
 • Зоран Заев кој го пцуе македонскиот народ
 • Зоран Заев кој го понижува невладиниот сектор
 • Зоран Заев кој ги присвои и обезвредни шарените револуционери
 • Зоран Заев кој од се што вети, ништо не исполни
 • Радмила Шекеринска – како икона -УЧК девојка

 

Сите наведени причини се сигурна основа за губење на изборите. Нема да помогнат ниту заканите, ниту пак распростанетиот поткуп на избирачите. Ги спасува само груб и масовен фалсификат, ама белким набљудувачите(домашни и меѓународни) нема да бидат со замижани очи и внимателно ќе го следат процесот на гласање и постапката на броење на избирачките ливчиња и сумирање на резултатите од гласањето, како и трансферот на изборниот материјал од избирачки места, преку општински комисии до Државна изборна комисија.

Сотир Костов