НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Скопје е осветена Соборната црква Св. Климент Охридски

На денешен ден пред 29 години во Скопје е осветен македонскиот храм Свети Климент Охридски.

Големиот верски настан за православните Македонци се слули на 12 август 1990 година, за кој е испеана и песна.

Тој ден реки народ се слеваше во центарот на Скопје, кој остана на бдее цела ноќ на осветенувањето на Соборниот храм на автокефалната Македонска православна црква „Свети Климент Охридски“.

Говор по тој повод одржа тогашниот поглавар на МПЦ г.г. Михаил.