Круз-К е првиот руски смартфон со крипто-заштита

Автоматика, како дел од руската компанија Ростех, го лансираше првиот руски смартфон Круз-К со крипто-заштита.

Што значи тоа? Моделот Круз-К е наменет за вработените во руските агенции за спроведување на законот и друштвата за заштита на информациите.

Автоматика тврди дека ова е првиот телефон со енкрипција, кој е за бесплатна продажба. Круз К дозволува да повикувате корисници со отворен и затворен карактер. Кога е затворен карактер, криптографската заштита на податоците се користи кога комуницирате со истиот уред, а кога е со отворен карактер, шифриранот повик се прави со традиционален IP телефон. Круз К добил и сертификат од Федералната служба за безбедност на