Јапонската ракета МОМО не успеа и во вториот обид

Лансирањето на приватно развиената јапонска ракета MOMO-2 резултираше со катастрофален неуспех при самото лансирање. Вселенското летало се урна на Земјата по само неколку секунди во лет. Ракетата експлодирала, оштетувајќи ги објектите на земјата.

Ракетното семејство MOMO е развиено од приватна компанија за стартување со амбициозно име “Интерстеларни технологии”. Ракетата беше лансирана од Таики, префектура Хокаидо рано во саботата наутро.

Ракетата успешно се одвои од лансирната рампа, но само неколку секунди потоа моторот затаи. Во тоа време, вселенското летало емитирало дебел штит од сив чад, додека оган се појавил од страна на резервоарот за гориво, веројатно поради пробивање на истиот. Ракетата потоа се урна на Земјата, експлодира во спектакуларен огнена топка и го запалил ланското стапало.

Лансирањето беше пренесувано во живо, давајќи им можност на гледачите да го гледаат изгореното вселенско летало до пепел. За среќа немаше повреден за време на неуспешниот лансирање на МОМО-2. Приватната компанија Меѓуѕвездените технологии се извини поради неуспехот, наведувајќи дека ќе започне истрага за инцидентот.

MOMO е првата комерцијална звучна ракета произведена од компанијата, која треба да биде способна за суборбитален лет. Прво лансирање се одржа во јули минатата година, кога ракетата достигна надморска височина од околу 20 километри пред да се распадне.