– За да постои решение на прашањето за името, оваа земја, која за жал во нејзиниот Устав има поставено прашања поврзани со името и други иредентистички прашања, треба да ги донесе сите промени во правниот поредок, особено во Уставот, за да може да се најде решение на името, без иредентизам и да оди кон процесот за интеграција во НАТО и ЕУ. Ги чекаме овие промени, кои, го потенцирам тоа, се предуслов за да постои каква било перспектива за интеграција во НАТО и Европската унија, рече Павлополулос на почетокот на средбата со претседателот на Грузија, Гиорги Маргвелашвили.

Грчкиот претседател, во воведниот дијалог на средбата со неговиот грузиски колега, говореше за т.н. национални прашања и упати пораки до Македонија, Турција, и Албанија.