Бил Гејтс ќе гради футуристички „паметен’ град во Аризона

Инвестициска компанија, предводена од Бил Гејтс, ќе потроши 80 милиони долари за да изгради нов паметен град, наречен Белмонт во

Read more

Вештачка интелигенција – преглед и резултати за долар

Израелскиот медицински стартап Zebra Medical Vision презентираше услуга која на корисниците ќе им овозможи пристап до вештачката интелигенција. Корисниците за

Read more

Најсовршеното лично превозно средство на планетата

Најсовршеното лично превозно средство на планетата. Раководителот на руската државна компанија за нанотехнологии „Роснано“ Анатолиј Чубајс соопшти дека компанијата OCSiAl

Read more

Доаѓа Tianhe-3, кинескиот „монструм“ комјутер

Кинеските научници развиваат суперкомпјутер способен да изведува еден квинтилион (милијарда милијарди, 1.000.000.000.000.000.000 ) операции во секунда, а научниците велат дека

Read more

8-ми Robomac, настан за роботика и автоматика

Според организаторите на натпреварот, Македонската секција на Институтот на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) и студентскиот Парламент на ФЕИТ,

Read more