Свети Никола заштитник и чудотворец: Се што фатил – позлатил, се што рекол – се случило

Житието раскажува дека додека патувале по морето Николај претскажал големо невреме, но морнарите познавајќи ги метереолошките услови го исмевале велејќи

Read more

Утре е Св Никола. Како правилно се слави и кои се обичаите и традицијата без да навлечете гревови на Вас и Вашите ближни

Свети Никола се слави најмногу во Македонија. Во целото христијанство се почитува како светител и чудотворец. Свети Никола се прославува

Read more

Денеска е „женскиот Божиќ“- внимавајте кој ќе ви биде првиот гостин

Православните верници денеска го слават Варваринден или Варвинден, еден  од поголемите христијански празници од зимскиот циклус, кој секогаш се паѓа

Read more

Денес е голем празник – Пресвета Богородица- Пречиста

Народот, празникот кој денес се слави, го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето

Read more

Денеска е христијански ден на добрината, бидете милостиви и простувајте

Денеска е Св. Јован Милостивиот. Роден е на Кипар во кнежевско семејство. Од детството бил воспитуван како христијанин. Подоцна, по

Read more

Македонски обичаи: Коледе и лепче со паричка

Бадник или Коледе се нарекува денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар по кој

Read more