Што треба да има на бадниковата трпеза за да имате среќа годинава?

Велат дека на овој ден птиците престануваат да пеат, лисјата на дрвјата престануваат да треперат, а водите во реките престануваат

Read more

За среќа, здравје и плодност: Овие јадења во непарен број треба да се најдат на бадниковата трпеза

Велат дека на овој ден птиците престануваат да пеат, лисјата на дрвјата престануваат да треперат, а водите во реките престануваат

Read more

Бадниково гранче – симбол на здравјето, среќата и славењето на животот

Домот за Бадник традиционално се украсува со бадниково гранче, кое го симболизира здравјето, го слави животот и вечната среќа. Бадниковото

Read more

Народни верувања за Бадник: Некои работи на овој ден одлучуваат за вашата судбина

Најзначајниот и со обичаи најбогат христијански празник е Бадник. Иако овој ден се смета пред се за христијански празник, народот

Read more

Лепче со паричка за Бадник или Василица

Тра­ди­ци­о­нал­но, во Ма­ке­до­ни­ја се­мејс­тво­то се со­би­ра на ве­че­ра на Бад­ник. Се под­го­тву­ва бо­га­та тр­пе­за иск­лу­чи­тел­но со пос­на хра­на: пи­ту­ли­ци, сар­ма,

Read more

Православните христијани утре го слават Бадник, задутре Божиќ

Православните христијански верници во Македонија утре го слават Бадник, ден пред големиот празник Рождество Христово – Божиќ. Бадник традиционално ќе

Read more

Еве како вистински се празнува Бадник и каква треба да биде трпезата според православните канони

Бидејќи последниот ден пред Христовото Раѓање- Божиќ е строг пост, се подразбира дека на трпезата не треба да има јадења

Read more

За Бадник и Божиќ треба да се врати се што е позајмено и да се смириме со сите со кои сме се расправале

Бадник се прославува ден пред Божиќ и претставува последен и најстрог ден на божикниот пост, како и голема среќа, бидејќи

Read more