Големата камена глава – легендата за градот Скопје (II дел)

Како и вистинската глава, и Големата камена глава гледала, слушала и зборувала! Во таа карпа живеел некој умен и многу

Read more

Големата камена глава – легендата за градот Скопје (I дел)

Некогаш, многу, многу одамна, длабоко во шумите на една Планина, си живееле тројца браќа. Нивниот татко беше посадил по еден

Read more

Како Скопје и другите градови во Македонија ги добиле своите имиња?

Ова се приказни, митови или легенди како се настанати имињата на градовите во Македонија. Скопје Градот Скопје во текот на

Read more

Овие мистерии за Македонија сигурно не сте ги знаеле

Тиквешко езеро На прекрасното Тиквешко езеро се наогаат „чуда“ од риби. Порано постоела една рибарска приказна која се пренесувала со

Read more

Зошто го славиме Св. Климент Охридски

Заштитник на градот Охрид и на целиот македонски народ. Денес Македонската православна црква го празнува споменот на својот патрон Свети

Read more

Барање на Задграничното претставништво

Македонската револуционерна организација, свесна за своојата сила и можности но и за сложените меѓународни односи, преку Задграничното претставништво се обратило

Read more

Составот и карактерот на Карнегиевата Комисија

Во почетокот д`Естурнел наведува кој се` е консултиран од останатите членови на Фондацијата при испраќањето на Поткомитетот, како и неговото

Read more

Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“ – 1900 година

Солунската егзархиска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј”, или Солунската бугарска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј” била еден од најголемите и

Read more
1