Денес е Велики петок, најтешкиот ден во годината

Велики Петок — ден од Страдалната Седмица, христијански празник на денот кога е распнат Исус Христос. Овој ден е посветен на спомнувањето на

Read more

Денес е Велики Вторник, денот кога Исус изрекол многу поуки и параболи

Ноќта настапувала и Христос со апостолите, повторно, заминал да ноќева во Витанија, каде што било побезбедно и попријатно за сите,

Read more

Во пресрет на Велигден: Што значи секоја боја на велигденските јајца?

Црвеното јајце е симбол на Велигден, поради новиот живот, плодноста, компарацијата со Христовото воскреснување. Некои сметаат дека црвената е вистинската

Read more

ДЕНЕС Е ЛАЗАРЕВА САБОТА: Што значи овој голем празник?

Лазарева Сабота или Лазарица се празнува во спомен на Лазаревото воскресение. Именден празнуваат: Лазар, Лазарка, Лазо, Цветан Цвета и сите

Read more

Денеска е Четириесет Севастиски маченици – Младенци

Денеска е Четириесет Севастиски маченици – Младенци. Денеска именден празнуваат: Младен, Младенка… Овие 40-мина беа римски војници. За време на гонењето

Read more

Што треба да се прави на Чист понеделник и следните денови од Велигденскиот пост?

Денеска започнуваат велигденските пости. Денот по Прочка е чист понеделник кога почнува големиот велигденски пост. На овој ден се чисти

Read more

Прочка – празник на проштевањето и очистувањето од гревовите

Прочка претставува голем празник за македонскиот народ и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Очигледно е дека

Read more

Прочка – денот кога си простуваме меѓу себе

Македонската традиција за Прочка е богата и разновидна. Секаде се одбележува овој празник меѓу македонскиот народ. На Прочка, според традицијата,

Read more

Десес го славиме најголемиот бранител на Православието

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 21 јануари. Денеска е Преподобен Максим Исповедник. Преподобен Максим се роди околу 580

Read more