Борисов во понеделник со Заев на одбележувањето 75. години од депортацијата на македонските Евреи

Во рамки на одбележувањето на 75. години од Холокаустот на македонските Евреи, во понеделник во Скопје ќе присуствува и бугарскиот премиер Бојко Борисов.

Како што објави владината прес-служба, македонскиот премиер Зоран Заев и неговиот бугарски колега Борисов ќе положат цвеќе на споменикот на 7.144 македонски Евреи, по што се најавени нивни обраќања, како и на претседателката на Еврејската заедница во Македонија Берта Романо Николиќ. По маршот делегациите ќе се упатат кон Собранието на Република Македонија каде е предвидено одржување комеморативна седница.

Бојко Борисов е првиот бугарски премиер кој ќе учествува на одбележување на годишнина од депортацијата на Евреите од Македонија. Во официјалната бугарска делегација на одбележувањето на 75. години од депортацијата на македонските Евреи ќе присуствуваат и претставници на еврејската заедница во Бугарија, соопшти БТА.

Во рамки на одбележувањето на 75. годишнината од холокаустот на македонските Евреи во Втората светска војна утре и в понеделник предвидени се активности во Битола, Штип и Скопје.

За време на Втората светска војна од Македонија биле депортирани 7.114 Евреи и кои биле одведени во логорот на смртта Треблинка во окупирана Полска.

________________________________________________________________________________________________________ Превземањето на содржините на СВЕСТ.мк е дозволено доколку се наведе изворот со линк од веб порталот или статијата која е превземена. Доколку тоа не е направено, секое неовластено објавување на содржина, видео или текст од веб порталот, ќе Ве чини 15.000 денари (петнаесет илјади денари) без пресметан ДДВ за секое едно објавување на содржина, видео или текст.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *